Hvad du bør vide om byggematerialet blåbeton

Mellem 1929 og 1975 blev blåbeton flittigt anvendt som byggemateriale i vægge og etageadskillelser. Blåbeton indeholder radium, som over tid kan nedbrydes og frigive radon samt afgive gammastråling. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der er høje radonniveauer i en bygning, bare fordi den indeholder blåbeton. Radonrisikoen afhænger af, hvor i bygningen blåbetonen er anvendt, og hvor godt ventilationen fungerer. For at fastslå, om der er risiko for radon, er det nødvendigt at foretage en måling.

Blåbetong kan kendes på sin matte blå farve og en svampelignende struktur. Hvis en radonmåling viser forhøjede niveauer, er det vigtigt at undersøge, hvilke byggematerialer der er brugt i konstruktionen. Ifølge Strålsäkerhedsmyndigheden i Sverige rammes omkring 500 mennesker årligt af lungekræft som følge af for høje radonniveauer.

Det vurderes, at der i dag findes omkring 400.000 boliger i Sverige, som indeholder blåbeton. For at sikre et radonfrit indeklima er det derfor vigtigt at udføre regelmæssige målinger. Radon måles i enheden becquerel per kubikmeter luft (Bq/m³), og grænseværdien for radon i boliger og offentlige bygninger er 200 Bq/m³ som års gennemsnit. Ved at udføre en langtidsmåling kan man få en pålidelig vurdering af radonbelastningen over tid, mens en korttidsmåling kan give et hurtigt fingerpeg om eventuelle radonproblemer.

Hvis der konstateres høje radonniveauer i hjemmet, er det vigtigt at identificere kilden til problemet. En måde at afgøre, om blåbeton er årsagen, er ved at udføre en gammamåling. En certificeret radonekspert kan hurtigt gennemføre en sådan måling ved hjælp af en gamma-detektor, som placeres mod en væg eler et gulv. Ved at måle den gammastråling, der afgives fra materialet, kan man vurdere, om blåbeton er med til at øge radonniveauet. Hvis det viser sig, at blåbeton er årsagen, kan der tages forskellige skridt, såsom at forbedre ventilationen, anvende radontætte materialer eller helt fjerne det berørte byggemateriale.

På denne måde kan man sikre en sundere indendørs atmosfære og beskytte sig mod de skadelige virkninger af radon.